27.11.2017

Työmuisti

 

Älykkyys on sitä mitä tiedät. Työmuisti on sitä mitä voit tiedollasi saada aikaan.  

Tämän päivän älykäs ihminen pystyy priorisoimaan tietoa ja yhdistelemään faktoja siten, että siitä syntyy jotain rakentavaa. Aivoissa kaiken tämän tiedon hallitsemista kutsutaan työmuistiksi. Hyvästä työmuistista on ehdottomasti etua työelämässä, koulussa, arjessa ja vapaa-ajalla. Jos työmuistisi (prefontal cortex) ei toimi sen täydellä kapasiteetilla, annat toisille etulyöntiaseman, jota on hankala kuroa kiinni. Työmuisti on usein edellytys asioiden oppimiselle, joten hyvästä työmuistista huolehtiminen on tärkeää oppimisen kannalta.

Työmuisti voi kuormittua

Aikarajoitukset ja alaspäin juokseva kello luo painetta ja heikentää työmuistin suorituskykyä. Kerääntyvä paineen tunne ja stressi saattavat kuormittaa työmuistisi kokonaan. Myös tehtävien liiallinen määrä, häiriötekijät, uhkaavat ja pelottavat tilanteet tai kipu lamauttaa työmuistin toimintaa. Tällöin amygdala ottaa vallan ja tunteet nousevat pintaan, jolloin työmuistisi lakkaa tuottamasta järkeviä päätöksiä. Aktiivinen ja hyvin hoidettu työmuisti pystyy vastustamaan tunteiden vaikutusta ja tiedon yhdisteleminen sekä oikeiden valintojen tekeminen onnistuu vaikeissakin olosuhteissa ja tilanteissa.

Työmuistin parantaminen

Hyvä uutinen on se, että työmuistin kapasiteettia voi kasvattaa merkittävästi esimerkiksi yksinkertaistamalla ja manipuloimalla asioita sekä tukemalla ja pitämällä huolta aivoista ja muistin toiminnasta. Tekemällä monimutkaisista asioista yksinkertaisista voit kiinnittää huomioisi niihin seikkoihin, jotka ovat oikeasti tärkeitä. Käsittelemällä saatavilla olevaa informaatiota tehokkaasti käytät aivojasi kaikista tehokkaimmin juuri oikean asian ratkaisemiseksi. Aktiivisen työmuistin avulla pystyt keskittymään oleelliseen ja tiputat mielestäsi pois kaiken ylimääräisen.